Loading...

Yumurtalık kistleri sıvı dolu kesecikler olup yumurtalığın içinde veya üzerinde bulunabilirler. Her yaşta görülebilirler. Boyutları değişkendir, bazıları milimetrik iken bazıları tüm karın boşluğunu dolduracak kadar büyük olabilir.

Çoğu kist iyi huyludur, kanserle ilişkili değildir ve cerrahi müdahale gerektirmez. Ama yaş ilerledikçe ve özellikle menopozdan sonra görülen kistlerde kanser bulunma riski artar. Genç yaşta görülen kistler ise genellikle yumurtalık fonksiyonları ile ilişkilidir ve bunlara fonksiyonel veya fizyolojik kist adı verilir, bunlar sıklıkla kendiliklerinden küçülüp kaybolurlar. Yaş ilerledikçe kistlerin kendiliklerinden küçülme veya kaybolma şansı azalır.

Kistler hangi şikayetlere neden olur?

- Çoğu kist herhangi bir şikayet yaratmaz ve genellikle ultrason sırasında tesadüfen saptanır
- Boyutu büyük olan kistler çevre organlara baskı yaparak ağrıya, sık idrara, idrarda zorlanmaya veya kabızlığa neden olabilir
- Bazı kistlerde kist içine kanama olabilir veya kistin duvarında yırtılma olup karın içine kanama oluşabilir, bu durum acil ameliyat gerektirebilir
- Bazı kistler kendi etraflarında döner, buna torsiyon adı verilir, bu durum yumurtalığın kan akımını bozar ve müdahale edilmezse yumurtalık kaybı riski oluşturur
Gençlerde sık görülen ve “çikolata kisti” olarak da bilinen endometrioma kistleri ağrılı adet kanamalarına neden olabilir

Kistler nasıl teşhis edilir ve teşhis sonrası ne yapılır?

Büyük kistler muayenede saptanırken daha küçük olanlar en sık ultrason incelemesi ile teşhis edilir. Bazen başka nedenlerle yapılan tomografi veya MR tetkiki de kistlerin varlığını gösterebilir.

Ultrason kistler açısından en uygun görüntüleme yöntemidir. Tecrübeli bir hekim tarafından yapılan ultrasonda kistin görünümü iyi huylu kist veya kanserli kist ayırımı konusunda çok değerli bilgiler sağlar.

Görünümü kanser açısından şüphe oluşturan kistlerde ve özellikle kiste eşlik eden karın içi sıvı birikimi varlığında kanda başta CA 125 olmak üzere tümör testlerinin düzeyine bakılarak hastada cerrahi müdahale kararı alınabilir. Cerrahi kararı alındığında kistin bir bütün olarak çıkarılıp patolojik incelemeye gönderilmesi gerekir. Kistten biyopsi yapılması veya kistin cerrahi sırasında patlatılması durumunda varsa kanserli hücreler karın içine yayılır, bu nedenle bu tür yaklaşımlardan kesinlikle kaçınılmalıdır. Kist için cerrahi kararı alındığında işlem genellikle kapalı cerrahi diye bilinen laparoskopi ile yapılır. Cerrahi sırasında özellikle genç hastalarda sadece kistin alınarak yumurtalığın korunması amaçlanır.

Kanser şüphesi yaratmayan ve hastada herhangi bir şikayet oluşturmayan kistler söz konusu ise hastaya 6-8 hasta sonra tekrar muayene ve ultrason için başvurması önerilir. Tekrar yaılan değerlendirmede kist aynı boyutta veya büyüme eğiliminde ise cerrahi önerilirken takipte küçülen veya kaybolan kistler için ek müdahale gerekmez.

Hangi kistler cerrahi müdahale gerektirir?

- Hastada herhangi bir şikayete yol açan kistler
- Görünümü kanser şüphesi yaratan kistler
- Kanda tümör testlerinin yüksekliği ile birlikte olan kistler
- Karında sıvı birikimi ile birlikte olan kistler
- 6-8 haftalık takipte küçülmeyen veya kaybolmayan kistler

Doğum kontrol hapları kist tedavisinde faydalı mıdır?

Doğum kontrol haplarının kist tedavisinde yeri yoktur. Bu ilaçlar yumurtlamayı baskıladığı için yumurtalığın çalışmasıyla ilişkili olan fonksiyonel veya fizyolojik kistlerin tekrar oluşmasını engeller. Mevcut kist için tedavi edici etki oluşturmazlar.
 
 

Adres
Kızılırmak Mahallesi 1450. Sokak Ankara Ticaret Merkezi B Blok, Kat: 5, No: 26 Çankaya, ANKARA
Bizi Takip Edin!
Bu web sitesindeki içerikler tamamiyle bilgilendirme amaçlıdır. Gerçek doktor kontrolünün ve muayenesinin yerini tutamaz. En doğru teşhis için lütfen doktorunuza başvurunuz.