Loading...

Myom rahim kas tabakasından gelişen iyi huylu bir tümördür. Kadınlarda pelvik bölge olarak adlandırılan, iç üreme organlarının bulunduğu alt karın bölgesinde en sık görülen iyi huylu tümör olup kadın üreme sisteminde de en sık görülen tümördür. Bir kadının yaşamı boyunca myom tanısı alma ihtimali %50’nin üzerindedir. Üreme çağında da her 3 kadından en az 1’i myom tanısı alır. Rahim ameliyatları da en sık myom nedeniyle yapılır.

Myomlar değişik boyutlarda olabildiği gibi bir hastada tek veya çok sayıda myom olabilir. Bazı myomlar rahim duvarında yer alırken bazıları rahim iç tabakasına veya rahim dışına doğru büyüyebilir.

Sık görülmelerine rağmen myomlar sıklıkla şikayet yaratmaz ve tesadüfen muayene veya ultrason sırasında saptanırlar.


Myomlar hangi şikayetlere neden olur?

- Düzensiz veya aşırı adet kanamaları
- Ağrı veya baskı hissi
- İdrar torbasına baskı nedeniyle sık idrara çıkma, ani idrar hissi oluşması ve idrar kaçırma
- Bağırsağa baskı nedeniyle kabızlık
- Rahim içine doğru büyüyen myomlarda düşük, erken doğum ve nadiren gebe kalmada güçlük


Hangi myomlarda tedavi gerekir?

Yukarıda sıralanan şikayetlerden bir ya da daha fazlasına neden olan myom varsa tedavi gerekir.


Myomlarda hangi tedavi seçenekleri söz konusudur?

En sık cerrahi tedavi tercih edilir. Cerrahinin şekli myomun boyutu ve yerleşimine göre açık veya kapalı yöntemle, karından veya vajinadan girilerek yapılabilir. Myomun kesin tedavisi rahmin komple alınmasıdır, çünkü rahim alınmayan hastalarda %10 oranında sonraki dönemde tekrarlayan myom nedeniyle ikinci bir cerrahi ihtiyacı ortaya çıkabilir. Bundan ötürü belli bir yaşın üzerinde olanlarda ve gebelik arzusu olmayanlarda rahmin alınması (histerektomi) önerilir. Ama genç yaşta myom saptananlarda ve gebelik isteği olanlarda sadece myomun alınması (myomektomi) tercih edilen cerrahi tedavi yaklaşımıdır.  

 

Adres
Kızılırmak Mahallesi 1450. Sokak Ankara Ticaret Merkezi B Blok, Kat: 5, No: 26 Çankaya, ANKARA
Bizi Takip Edin!
Bu web sitesindeki içerikler tamamiyle bilgilendirme amaçlıdır. Gerçek doktor kontrolünün ve muayenesinin yerini tutamaz. En doğru teşhis için lütfen doktorunuza başvurunuz.